Председателят на организацията на евреите в България Шалом - проф.

...
Председателят на организацията на евреите в България Шалом - проф.
Коментари Харесай

Национален политически заговор. Защо председателят на Шалом поиска съд за Татяна Дончева

Председателят на организацията на евреите в България " Шалом " - проф.  Александър Оскар, сезира прокуратурата за " обидни и манипулативни " изказвания на водача на " Движение 21 " (част от " Левицата! " ) Татяна Дончева. Какво сподели тя в ефира на БНТ1 и от какво се почувства оклеветен той?

На известния офталмолог доктор Александър Оскар , който съчетава медицината с дейната социална активност отпред на еврейската организация " Шалом ", му се наложи да даде на прокурор и съд прочут политик.

Това се случи, откакто Татяна Дончева - някогашен народен представител от Българска социалистическа партия, през днешния ден водач на " Движение 21 ", което е част от новата коалиция " Левицата " с други някогашни членове на социалистическата партия, назова онлайн в публичната телевизия евреите в България " оглупели " и " дали фира ". По адрес на самия Оскар тя загатна за нерегламентирани връзки с основния прокурор Иван Гешев . Според Дончева той имал връзка с прекратяването на каузи против Оскар.

Председателят на " Шалом " отвърна, че това са " безспорни операции " и се обърна към прокуратурата да ревизира дали открива данни за закононарушение в изказванията на Дончева.

Освен това той заведе в съда цивилен иск против нея за парично обезщетение за клюка и още един - в Комисията за отбрана от дискриминирането. Членове на " Шалом " също приготвят групов цивилен иск.
Политици е неприемливо да употребяват подобен език, който действително е език на омразата.Александър Оскар
" Идеята е да се увеличи публичното внимание, че политици - изключително с претенциите на госпожа Дончева, която е била неведнъж народен представител и зам.-председател на Народното събрание, е неприемливо да употребяват подобен език, който действително е език на омразата, и да насочат такива внушения ", разяснява Оскар пред Свободна Европа.

" Търсенето на антисемитизъм в това изявление е да търсиш под вола теле. Въпросът е за какво се прави това и какво по-точно тормози господин Оскар и тия, които се пробва да насъсква ", отвърна Дончева, потърсена за коментар. Според нея " не е загадка, че избран кръг към него са оказвали поддръжка на Гешев в последните години ". Тя отхвърли да каже за кой кръг приказва.

А по думите на лекаря " остава отворен резонният въпрос: кой накара госпожа Дончева да насочва сходни обвинявания, както и непосредствено да наскърбява в ефир представителите на еврейската общественост в България ".

Освен че оглавява " Шалом ", проф. Александър Оскар е началник на катедрата по офталмология към Медицинския университет в София, шеф на клиниката по очни заболявания в УМБАЛ “Александровска ” и член на борда на шефовете на болничното заведение.
Какво сподели Татяна Дончева
На 16 май в утринния блок на БНТ1 Татяна Дончева, която с изключение на политик, е правист и юрист, разяснява събитията след гърмежа до колата на основния прокурор Иван Гешев . Вероятно вземайки мотив от информацията, че на мястото е бил израелски специалист, тя произнесе фразата " …дали ще ми навират израелските ционисти на всяко пето изречение и ще считат, че от това имат някаква интернационална индулгенция… "

След това тя сподели:
Каква форма има благодарността?Татяна Дончева
" … Когато едните убеждават посолството, че правосъдната система би трябвало да бъде изменена, а другите, дето би трябвало да бъдат променяни, си търсят подводници - като почнем от " Шалом ", от шефа на " Шалом " - известния доктор Александър Оскар. Защо не вземете да ревизирате предходните му каузи, каква връзка има Гешев в прекратяването на делата, административните производства? Каква форма има благодарността... "

През смях, Дончева добави, че е " доста обезпокоена, че в България и евреите оглупяха ... това към този момент не е естествена работа, когато и нашите евреи започнаха да дават фира, това е доста притеснително ".

В края на диалога, тя още веднъж се върна към тематиката, отбелязвайки, че „ като се появи Алексей Петров на трасето, знам, че тука нещо е нечитаво и постоянно има евреи “.
 Барета, доцент, специалист по тероризъм. Кой е Алексей Петров, който предложи на Гешев да се отдръпна  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Едва след привършване на изявлението единият от водещите сподели, " че не сме употребявали отрицателна конотация във връзка с евреите ". Дончева се съгласи с думите:

" Не, не сме употребявали, само че за какво ви го повторих няколко пъти - не може основният прокурор да се яви даже с вратовръзка на републиканската партия (на САЩ), айде няма потребност да вадиш индулгенции... "

Става дума за вратовръзка, с която Гешев се появи, когато даде изказване във връзка това, че шестима от Висшия правосъден съвет желаеха отстраняването му. Тогава той скъса оставката си в ефир. Непосредствено преди този момент се бе завърнал от Съединени американски щати, като задачата на визитата не е обявявана.
Сигнал до прокуратурата и иск за 26 000 лв.
На идващия ден измежду изявлението на Дончева доктор Оскар внесе сигнал в Софийската районна прокуратура (СРП). В него той споделя, че Дончева неколкократно е внушила на аудиторията, че евреите, в това число " Шалом " и съответно той, са част от " народен политически скрит план ". Както и че се излагат безусловно погрешни изказвания за връзка сред него и основния прокурор.

" Няма и в никакъв случай не е имало формирани и прекъснати каузи и административни производства против Александър Оскар и това е неоспорим и доказуем факт ", написа още в сигнала.

По-късно той разгласява документ, публикуван от Националната следствена работа, че против него няма формирани и не се водят наказателни производства.

" Този документ демонстрира единствено, че сега против него няма каузи и нищо повече ", разяснява в отговор Дончева.

На въпрос за какви каузи приказва, тя сподели единствено " тази история към Здравната каса ", която " би трябвало да минава на някаква инспекция в прокуратурата, ами, в случай че тя е смачкала инспекцията? ".

Дончева приказва за случай от края на 2021 година, в навечерието на тогавашните парламентарни избори, когато след сигнал на някогашен чиновник и изявления в медии стартира инспекция за това, че от ДКЦ " Александровска " са били източвани огромни суми пари от НЗОК посредством фиктивни прегледи. Твърдеше се, че един от лекарите, които са правили такива, е Оскар, което той отхвърли. Столичната здравна каса наложи глоба от 134 000 лв. на болничното заведение, която обаче предходната година Административен съд - София-град анулира с претекста, че е " незаконосъобразна и голословна и следва да се анулира ".

Тогава Оскар написа във Facebook: " С това, уповавам се, сагата към “източването ” на Здравната каса ще завърши. Вярвам, че отговорните за тази операция ще понесат своята отговорност... Истината, рано или късно става ясно ".
Това изявление е една несъмнено тайна доктрина с антисемитски темперамент.Александър Оскар
Сега ръководителят на " Шалом " прибавя в сигнала си до СРП, че изключително притеснителни са изказванията на Дончева за Алексей Петров и евреите.

" Това изявление е една несъмнено тайна доктрина с антисемитски темперамент, което крие риск от втълпяване измежду обществото на извънредно отрицателно отношение към еврейската общественост ", обръща се ръководителят на " Шалом " към прокуратурата. По думите му сходни прояви не могат да бъдат подценявани и е належащо неотложно противопоставяне.

Той приканва да бъдат подхванати нужните дейности за осъществяване на инспекция до каква степен изложените изявления на Дончева съставляват съставомерно действие и при съществуване на задоволително данни на осъществено закононарушение да бъде формирано досъдебно произвеждане.

Тепърва държавното обвиняване ще преценя какво да предприеме.

" Все още не съм получила нищо, като го получа, имам едномесечен период да отговоря според от наличието, до тогава няма да разясня ", сподели Дончева.

Няколко дни по-късно Оскар заяви, че юристите му са внесли и иск в Софийския градски съд против Дончева за обезщетение в размер на 26 000 лв. за породени неимуществени вреди - уронване на персоналния и професионален престиж и достолепие.

Искът стартира с нейните думи за нерегламентирани връзки с основния прокурор. Д-р Оскар отбелязва, че само е взел участие в обществени срещи с Иван Гешев по отношение на активността на " Шалом ", каквито е имал и с други ръководители на държавни институции.

" Как е допустимо от една страна да вършиме манифестации по какъв начин би трябвало Гешев да бъде заменен, а в същото време да му оказвате по всевъзможен метод легитимация, да му давате награди, да му осигурявате контакти ", отговори Дончева, визирайки " Шалом ".

През март Гешев и представители на други институции получиха благодарствени писма на гала в столичната синагога поради дейна роля в недопускането на националистичното шествие " Луковмарш " .

Оскар прибавя, че изказванията за каузи против него е " умишлено публикувана от ответника по желае клюка ". А изказванията, че „ нашите евреи “ са оглупели и „ са почнали да дават фира “, " са обидни и целят обществено уронване на професионалния ми престиж като доктор, учител и държавник ".

Оскар написа и отворено писмо до Българска национална телевизия и Съвет за електронни медии , с което изиска публично опрощение и право на отговор. Получи второто – присъединяване в утринния блок на малкия екран, където за малко имаше опция да изрази позицията си.

Във Facebook той отвърна и на изказвания от същия ден на издателката Даниела Горчева – че е провел срещи на основния прокурор с еврейски организации в чужбина.

" Нито аз, нито Организацията на евреите в България “Шалом ” е провела срещи на господин Иван Гешев в Съединени американски щати или Израел ", написа Оскар.

Междувременно представителството на Американския еврейски комитет също излезе с позиция, с която поддържа „ Шалом “ и изрази " откровено неразбиране и безпокойствие по отношение на неприемливите мнения " на Дончева. Според организацията те " безспорно носят едни от най-опасните характерности на актуалното лице на антисемитизма - подвеждащи стереотипни изказвания, квалифициращи групово евреите като група, притежаваща механизми за надзор и въздействие ".
" Всичко това не е инцидентно "
" Ясно е, че всичко това, което сподели госпожа Дончева, не е инцидентно, че не е просто лапсус на езика. То е предумишлено и квалифицирано и е предвид на позициите, които аз в персонално качество и организацията отстояваме към този момент години наред ", разяснява още Александър Оскар пред Свободна Европа.

По думите му първо това е цялостната поддръжка на " Шалом " за Украйна и наказание на съветската експанзия през цялото време на войната.

" Тази тематика никак не се харесва на избрани политически кръгове и те считат, в това число госпожа Дончева и кръговете, които тя съставлява, че ние сме неблагодарните евреи, които поддържат " нацистите и бандеровците " в Украйна, а не съветската войска, която ни е избавила от концлагерите ", сподели Оскар.

По думите му втората тематика, която е доста сензитивна, е поддръжката на организацията за Истанбулската спогодба и хората с друга полова ориентировка, което също " не се харесва от избрани политически кръгове ".

И не на последно място – ясната позиция във връзка с ориста на евреите под българско ръководство през Втората международна война . От " Шалом " се опълчват на " опитите за пренаписване на историята, в това число приписване на заслугите за избавление на българите евреи от българския народ на хора, които са били проводник на нацистката идеология в България ".

Оскар и организацията, която съставлява, не са съгласни с тезата, че българският монарх по това време - цар Борис III , е избавил евреите, означават, че тя е опровергана и от „ Яд Вашем “ в Йерусалим и Музея на Холокоста в Съединени американски щати.
България през Втората международна война
Именно последната позиция изпъкна напълно ясно като несъгласие непосредствено с ръководещите страната. В края на февруари 42-ма историци и интелектуалци България да признае своята отговорност за преследването и депортирането на евреи през Втората международна война.

Става дума за 11 343 евреи , живели под българска окупация на територията на днешните Гърция и Северна Македония, които са депортирани към концлагера Треблинка и умират.

В апела си общественицитете припомниха, че през март се навършват 80 години от два исторически обстоятелството с противопоставен знак – съхраняването на живота на евреите в предвоенните територии на България през 1943 година, и депортирането на евреите, живели в земите, окупирани от България по време на войната.

" Опитите за вменяване на виновност са демонстрация на пренебрежение към избавените евреи и към моралния героизъм на дребна България през Втората международна война ", сподели президентът Румен Радев, който в деня на възпоменанието взе участие в шествие, друго от това, проведено от " Шалом " и Столичната община.

Радев означи, че " българската страна и народ " не са позволили " нито един български евреин да загине в лагерите на гибелта или да бъде погубен в България ". Той не загатна изпратените на гибел от Беломорска Тракия и Македония.

Заедно с него в шествието взе участие съвсем целият длъжностен кабинет отпред с премиера Гълъб Донев и някогашният монарх и министър-председател Симеон Сакскобургготски – наследник на цар Борис III.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР